Őrszolgálat

min. 4, max. 6 fő

A szolgálat 22 éves kor felett tölthető be.

Táborkezdő megbeszélés a portánál már péntek este 20:00-kor.

 1. A tábori őrség főleg portaszolgálatot jelent.
 2. Már a táborkezdés előtti nap szükség van éjszakai portaügyeletre, a táborkezdés napján pedig már a táborba érkezőket kell fogadni.
 3. A táborkezdő megbeszélésen a szolgálati beosztást el kell készíteni. (Ki vállal állandó éjszakai: 22-03 és 03-08 közötti, s ki állandó nappali ügyeletet: 08-15 és 15-22 között?) Vagy állandó hatórás váltással/forgással kell a beosztást elkészíteni. A kialakított heti szolgálati beosztást a táborvezetői iroda falára, s a faliújságra is ki kell függeszteni az őrök telefonszámával együtt.
 4. Szolgálatban az őrség-mellényt viselni kell! (Lehet készíteni vagy hozni saját gyártású karjelzést is.)
 5. A gyermektáborok az életkori sajátosságok miatt zárt rendszerben működtetett táborok. Ami azt jelenti, hogy a gyerekekre vigyázni kell! Nem kóborolhatnak ki a tábor területéről, és idegenek nem mászkálhatnak engedély nélkül a táborban.
 6. Állandó tartózkodási hely a tábori portánál van. Úgy nappal, mint éjszaka! Tehát a portánál mindig van egy ügyeletes őr.
 7. Az étkezéseteket meg kell szervezni: a helyettesítést, vagy az étel portára szállítását! (A nyaralók ilyen esetekben bevonhatók.)

Nappali portaügyelet:

 1. A táborkezdés napján a tábor bejáratánál a porta-ügyeletes fogadja az érkezőket és kéri a jelszót, valamint azt, hogy honnan és hányan érkeztek.
 2. A kastélyba érkező szállítmányokat minimális tájékozódás után tovább kell engedni a feladatuk ellátásra.
 3. Ha a táborba gyermektáborozóhoz érkezik látogató, értesíteni kell a táborvezetői irodát, hogy mettől meddig tartózkodik a táborban, illetve be kell írni a portanaplóba.
 4. Idegenek ne kószáljanak a tábori sátrakhoz, faházakhoz. Az esti alkalmakra érkezők kötelesek a nagypavilonba fáradni! Ezt tisztelettel el kell magyarázni. Minden táborba belépő nevét (autórendszámot) fel kell írni!
 5. Autós-motorosokat – ha szükséges – figyelmeztetni kell, hogy tartsák be a tábor területén érvényes, maximum 20 km/h sebességet. Aki ezt nem hajlandó betartani, azt a táborvezetőnek azonnal (!) jelenteni kell!
 6. Az éppen nem ügyeletben lévő portaőr, ha már nem alszik, segít a táborozók programra terelésében, szemétszedésben, tábortűzépítésben, takarodóban.

Éjszakai portaügyelet:

 1. A portánál kell tartózkodni, de néhányszor a táborban egy gyors körbejárással ellenőrizve, hogy minden rendben van-e.
 2. Gyanús neszre figyelni kell, és ellenőrizni az okát.
 3. Szemmel kell tartani a nagypavilont (a hangtechnikára, hangszerekre ügyelve).
 4. A „hajnalok hajnalán” érkező áruszállítókat fogadni kell, az árut a megfelelő módon át kell venni, a szállítólevelet le kell adni a konyha-vezetésnek.
 5. Virradatkor a kinti lámpákat le kell kapcsolni a lenti és a fönti vizesblokkok bejáratánál, konyhánál, a táborvezetői gangon, a műhelynél és a faházak gangjain. (Ehhez tudni kell, hogy melyik kapcsoló hol található.) (Ahol belül van a kapcsoló, ott a faházasok kötelesek hajnalban lekapcsolni a gangvilágítást!)
 6. Éjszakai „rendkívüli” eseményről jelentést kell adni a táborvezetőnek!